Sektor: Elektronika i računarstvo

Program osposobljavanja za poslove: PROGRAMER WEB APLIKACIJA

O PROGRAMU

Danas više nije važno koliko je truda uloženo u dizajn Internet stranice, je li stranica prekrasna ili koliko korisnih informacija nudi. Ako korisničko sučelje nije napravljeno kako treba, ako se posjetitelj ne može snaći u izbornicima i lako pronaći ono što traži, jednostavno će otići sa stranice. Danas ogroman broj tvrtki posluje na internetu, što znači da o kvaliteti web stranice doslovno ovisi njihov opstanak. Web aplikacija je bilo koji program koji koristi web preglednik kao klijent. Ona može biti jednostavna kao neka kontakt forma ili upitnik pa do kompleksnih CMS sustava za samostalno upravljanje sadržajem na web stranicama ili socijalnim mrežama poput Facebook-a, Twitera te raznih drugih foruma.

Ovo je program usavršavanja za sve one koji razumiju web dizajn, osnove HTML-a i CSS-a te žele produbiti svoje znanje o klijentskom skriptiranju i programiranju sučelja modernim i provjerenim trendovima.

Nove mogućnosti i upotrebe svakodnevno se otvaraju, samo ih treba realizirati. 

Programeri web aplikacija izrađuju računalne programe koji ubrzavaju, olakšavaju i pospješuju poslovanje vezano za web. Njihov rad potreban je i u razvijanju novih aplikacija, kao i u održavanju postojećih. Jedan od najrasprostranjenijih programskih jezika za programiranje web aplikacija je PHP ( „PHP: Hypertext Preprocessor“, prije „Personal Home Page Tools“) koji se orijentira po C i Perl sintaksi, namijenjen prvenstveno programiranju dinamičnih web stranica. Koriste ga programeri koji cijene njegovu fleksibilnost i brzinu, web dizajneri kojima odgovaraju njegove mogućnosti i lakoća upotrebe. Izuzetno je jednostavan za učenje, a sa naučenim se postiže jako mnogo.

Ovim usavršavanjem naučiti ćemo polaznike kako da prilagode dizajn korisničkog sučelja potrebama korisnika i dovedu web dizajn na višu razinu. Pokazat ćemo vam kako se prilagoditi svim internetskim preglednicima i sve većem broju uređaja koje vaši posjetitelji koriste dok gledaju vašu stranicu.

UVJETI UPISA:

U program usavršavanja za Programera WEB aplikacija može se upisati polaznik koji ima:

 • završenu četverogodišnju srednju školu računalnog, elektrotehničkog, strojarskog ili grafičkog usmjerenja, gimnaziju prirodoslovno-matematičkog smjera ili završenu četverogodišnju srednju školu i neformalno stečeno znanje u području računalstva koje će dokazati testiranjem prije upisa
 • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova.

TIPIČNO RADNO OKRUŽENJE I UVJETI RADA:

Rad u informatičkim uredima, u tvrtkama za izradu računalnih programa. Posao pretpostavlja dugo sjedenje i rad na računalu  (standardni ergonomski uvjeti rada).

KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA 

 1. Izraditi Web aplikacije različite namjene i složenosti korištenjem naprednih web jezika – PHP i JavaScripta (jQueryja).
 2. Koristiti skriptne jezike u izradi web aplikacija.
 3. Kreirati, upravljati i modificirati MYSQL baze podataka.
 4. Dizajnirati web sjedišta korištenjem stilskih uputa (CSS-a).
 5. Izraditi interaktivnu web stranicu te analizirati web aplikaciju i postići optimizaciju aplikacije.
 6. Programirati u HTML-u
 7. Primijeniti mjere zaštite na radu

TRAJANJE PROGRAMA I NAČIN IZVOĐENJA

Program usavršavanja u trajanju od 174 sata realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.

Teorijski dio programa u trajanju od 90, a vježbe od 84 sati se provode u informatičkom kabinetu Učilišta opremljenim sa pripadajućim programima.

DOKUMENTI POTREBNI ZA UPIS

 • Rodni list
 • Domovnica
 • Svjedodžba o završetku škole
 • Osobna iskaznica (svi dokumenti mogu biti u preslici s originalima na uvid)