Sektor: Elektronika i računarstvo

Program osposobljavanja za poslove: RAČUNALNI ECDL OPERATER

O PROGRAMU

Program osposobljavanja za računalnog ECDL operatera namijenjen je i prilagođen osobama bez imalo znanja o računalima, a koje se po završetku školovanja žele samostalno služiti računalom i Internetom.

Ovaj program obuhvaća osnove rada s računalom i rad u operacijskom sustavu MS Windows, pisanje I obradu teksta u aplikaciji MS Word, izradu tabličnih proračuna u aplikaciji MS Excel te rad na mreži i rad s elektroničkom poštom. Kada polaznik završi program osposobljavanja biti će informatički pismen. To danas u ovo vrijeme digitalizacije i računala nije mala stvar već je to puka potreba. Polaznik će primiti

znanje i dobiti samopouzdanje da se uhvati u koštac s radom na računalu, bilo u privatne ili poslovne svrhe. A kao završnu nagradu za uspješno savladanu edukaciju i stečeno znanje, moći će se pohvaliti I stečenim zvanjem, koje će moći upisati u radnu knjižicu i dalje nadograđivati raznim usavršavanjima jer za svladavanje znanja nikada nije kasno, pogotovo onih koji čine naš život jednostavnijim i boljim.

Prošlo je više od pola stoljeća otkada se računala koriste u poslovanju, a uz pojavu interneta postali su nezamjenjivi i u svakodnevici. Doći do jednostavne informacije, komunicirati s bližnjima, koristiti javne usluge, biti prisutan na tržištu rada, bez imalo znanja o računalima danas je gotovo neizvedivo zato polaznik ovim osposobljavanjem stječe osnovna računalna znanja i vještine kako bi danas u 21. Stoljeću mogli reći da ste informatički pismeni.

Program osposobljavanja za poslove računalnog ECDL operatera traje 155 sati podijeljenih na teorijski dio (60 sati) ili skupne konzultacije 42 sata i individualne konzultacije 18 sati, vježbe (95 sati).Program je odobrilo Ministarstvo znanosti I obrazovanja, a nakon završetka upisuje se u e-radnu knjižicu kao novo zanimanje.

Tokom osposobljavanja polaznicima će se pružiti znanja I vještine koje će im omogućiti lakše zapošljavanje, a posebno će biti obučavani kako:

 1. Podešavati i održavati računalo
 2. Instalirati, koristiti OS Windows, alate Microsoft Office-a, podesiti Internet i mrežne komunikacije
 3. Obraditi i ispisati tekst
 4. Izraditi tablične forme i izračune tabličnih podataka
 5. Izraditi manje složene multimedijalne prezentacijske materijale
 6. Koristiti tražilice za Internet, raditi na Internetu
 7. Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara te pružiti osnovnu prvu pomoć

Završetkom ovog programa doći ćete lakše do posla ili biti produktivniji na poslu te biti konkurentni na tržištu rada, a vaš rad na računalu učiniti ćete si jednostavnijim I kvalitetnijim.

UVJETI ZA UPIS

U program osposobljavanja za obavljanje poslova računalnog ECDL operatera može se upisati osoba koja ima:

 • Najmanje završenu osnovnu školu,
 • Navršenih 18 godina života,
 • Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova računalnog ECDL operatera

DOKUMENTI POTREBNI ZA UPIS

 • Rodni list
 • Domovnica
 • Svjedodžba o završetku najmanje osnovne škole
 • Osobna iskaznica (svi dokumenti mogu biti u preslici sa originalima na uvid)